Kiełbasa rządzi światem

Kiedy za oknem szaro, buro i zimno, to nic tak nie poprawia humoru jak porządny, rozgrzewający i grzesznie tłusty posiłek. Na przykład parujący kociołek jednogarnkowego dania, któremu najwięcej smaku doda stara, dobra, polska kiełbasa. Zresztą na całym świecie od setek lat przyrządza się przeróżne, przepyszne kiełbaski.

 

BOCKWURST

Niemcy

Powstaje z cielęciny i wieprzowiny, doprawiana, poza solą i pieprzem, także papryką. Bockwurst to popularna uliczna przekąska, serwowana w towarzystwie ciemnego piwa Bock (stąd pochodzi nazwa tej kiełbasy).

 

CHORIZO

Hiszpania

Sezonowana, suszona kiełbasa z mięsa wieprzowego. Wyjątkowy smak i charakterystyczną, mocno czerwoną barwę otrzymuje dzięki wędzonej papryce.

Chorizo
Chorizo

 

CHORIZO VERDE

Meksyk

Ma kolor… zielony, bowiem poza wieprzowiną zawiera duże ilości szpinaku, pietruszki, kolendry, gości w niej zielony pieprz i oregano. Czasami doprawiana również migdałami i orzeszkami piniowymi.

 

FRIKANDEL

Holandia

Składa się z mięsa drobiowego, wieprzowego, przypraw i bułki tartej. Nie ma skórki, a kształtem przypomina parówkę. Podawana w przydrożnych punktach, smażona w głębokim tłuszczu.

 

KAMABOKO

Japonia

Wytwarzane ze zmielonego mięsa rybiego, bulionu i prostych przypraw. Następnie formowane w rulony i gotowane na drewnianych deskach.

Kamaboko
Kamaboko

 

LAP-CHEONG

Chiny

Mocno suszone kiełbaski z grubych kawałków mięsa, wymieszanych ze skrawkami tłuszczu. Tradycyjnie, oprócz przypraw, dodaje się… cukru. Podawana na gorącym, białym ryżu.

 

LOUKANIKO

Grecja

Wieprzowe cudo doprawiane zaskakującym składnikiem – skórką pomarańczową. Oprócz tego dodaje się koper włoski, por, czosnek i kilka innych przypraw. Często wędzona w aromatycznych rodzajach drewna.

 

MAKANEK

Liban

Powstaje z mięsa wołowego i jagnięciny. Doprawiona kminem rzymskim, urozmaicona orzeszkami piniowymi. Podaje się smażoną i skropioną syropem z granatów.

 

 

 

 

MERGUEZ

Tunezja

Do jagnięciny lub wołowiny dodaje się ostrą przyprawę harissa, kmin rzymski, kwaskowy sumak, koper włoski i oczywiście czosnek.

 

NDUJA

Włochy

Mocno zmielona, z wieprzowych policzków i podrobów, ma konsystencję naszej pasztetowej. Solidnie przyprawiona, a jej czerwony kolor nie kłamie: jest naprawdę ostra.

 

SAI KROK ISAN

Tajlandia

Małe pętka z mięsa wieprzowego o ciekawym smaku. Są nieco kwaskowe, doprawione czosnkiem i imbirem. Często podawane w sosie z mleczka kokosowego.

 

SOONDAE

Korea Południowa

Miejscowa wersja kaszanki. Poza oczywistym krwistym składnikiem używa się ryżu i owoców morza. W zależności od regionu dodaje się także kimchi, pastę sojową lub jęczmień.

Tagi: ///////////