Jajcarskie to i owo

fot. zhouxuan12345678 via Foter.com CC BY-SA

Jeść czy ograniczać? Dyskusję na temat jaj rozpoczął w latach 70. raport Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Jajo było oskarżone o nadmiar cholesterolu, tłuszczu i kalorii. W rezultacie ludzie dali odpocząć kurom, choć nie stali się dzięki temu ani trochę zdrowsi. Fakty są takie, że w jaju przeważają białka (58 proc.), a występujące głównie w żółtku tłuszcze są korzystne dla człowieka. Dlatego polecamy kilka jajcarskich przepisów.

 

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

jh_tan84 via Foter.com CC BY

 

SKŁADNIKI (na 2 osoby)

 

2 jajka z hodowli ekologicznej

pszenna bułka

2 cienkie plasterki surowego, wędzonego bekonu

szczypiorek

1/4 szklanki octu (winny, jabłkowy, ewentualnie spirytusowy)

sól, pieprz

 

sos:

2 żółtka

100 g masła klarowanego

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz (biały)

 

PRZEPIS

Sos holenderski: żółtka wbij do miseczki, którą ustaw na garnku z gorącą wodą. Dodaj sok z cytryny i mieszaj rózgą. Następnie do sosu powoli wlej rozpuszczone, ciepłe, klarowane masło – ciągle ubijaj sos rózgą aż do uzyskania aksamitnej i lekko puszystej masy. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Pszenną bułeczkę przekrój na pół i tostuj lub grilluj/smaż na maśle. Plasterki bekonu grilluj lub smaż na patelni, aby były złote i chrupiące.

W rondlu zagotuj wodę (2 litry), dodaj ocet i zmniejsz ogień (ma się delikatnie gotować). Jajka w całości wbij do oddzielnych miseczek. Wlej je delikatnie do gotującej się wody z octem. Po około 2 minutach wyjmuj łyżką cedzakową. Jajka powinny być ścięte na zewnątrz, a żółtka płynne w środku. Ułóż na stostowanej bułce i bekonie, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Podaj z sosem holenderskim w miseczce lub polej nim danie.

 

 

Huevos rancheros czyli wiejskie śniadanie meksykańskiego chłopa

fot. Accidental Hedonist via Foter.com CC BY-NC-SA
fot. Accidental Hedonist via Foter.com CC BY-NC-SA

 

SKŁADNIKI (na 2 osoby)

4 dobre, wiejskie jajka

400 g pomidorów krojonych w kostkę (mogą być z puszki)

duża, czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 zielona papryczka chili (jalapeño)

200 g fasoli czerwonej lub pinto (z puszki lub namoczonej i ugotowanej)

1/2 łyżeczki kuminu

2 pszenne tortille

sól, pieprz

olej

2 łyżki świeżej kolendry

opcjonalnie: 2 łyżki tartego sera cheddar (feta lub parmezan)

 

PRZEPIS

Na oleju podsmaż pociętą w grubą kostkę cebulę, po chwili dodaj drobno pociętą papryczkę chili, posiekany czosnek, kumin, sól i pieprz. Smaż 2 minuty, po czym dodaj fasolę oraz pomidory i przez 10 minut duś na małym ogniu – dopraw do smaku. Na dużej patelni rozgrzej olej (lub masło klarowane) i wbij 4 jajka – smaż, żeby ścięło się białko, dodaj sól i pieprz. Na patelni lub grillu podgrzej dwie tortille. Kładź na ciepłych, dużych talerzach. Na tortillach rozsmaruj grubą warstwę sosu, na sosie ułóż po dwa smażone jajka, posyp kolendrą i opcjonalnie tartym serem.

 

Gniazdka z pieca z masą jajeczną i szynką

SKŁADNIKI (na 8 sztuk)

chleb tostowy, porwany

4 jajka z chowu ściółkowego lub wolno wybiegowe

dwa plastry tłustej, wiejskiej szynki

pół szklanki śmietany 30%

szczypiorek

sól, pieprz

masło klarowane

 

PRZEPIS

Masa jajeczna: delikatnie podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę i przełóż do miski, dodaj drobno posiekany szczypiorek, wbij jajka i dokładnie mieszaj rózgą na jednolitą masę. Dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.

Smaruj foremki do pieczenia masłem klarowanym. Na dnie i ściankach foremek ułóż porwane kromki pieczywa tostowego. W zagłębienia wlej masę jajeczną i na 10 minut wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza).

Wyjmuj gniazdka na talerze, posyp pozostałym szczypiorkiem. Serwuj z wiosenną sałatką z nowalijek.

Tagi: //

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *