10 najciekawszych street foodowych dań

drburtoni via Foter.com CC BY-NC-ND

Ser, pieczarki, zapieczone na chrupiącej bagietce, linia keczupu i obowiązkowa posypka z papryki czyli klasyczna, polska zapiekanka. Mimo popularności food trucków, które sprowadziły nad Wisłę smaki z całego świata, zapiekanka wciąż jest królową ulicznego jedzenia. A jak to bywa w innych krajach?

HISZPANIA

fot. williamnyk via Foter.com / CC BY-NC
fot. williamnyk via Foter.com / CC BY-NC

 

W Madrycie do szczęścia o poranku potrzeba churros z gorącą czekoladą. Długie pręty o przekroju gwiazdy robi się z ciasta parzonego, formuje specjalną maszynką, smaży na głębokim oleju i obtacza w cukrze. Pyszności te podbiły też Amerykę Południową.

 

INDIE

fot. gsz via Foter.com CC BY-NC-ND
fot. gsz via Foter.com CC BY-NC-ND

 

Ulubiona przekąska mieszkańców Bombaju – kanapka vada pav, przywołuje na myśl wegańskiego burgera, ponieważ w miękkiej bułce znajdziemy warzywnego kotleta z dodatkami. Placek jest zrobiony z tłuczonych ziemniaków z przyprawami obtoczonych w mące z ciecierzycy i usmażonych na ogniu. Smaku kanapce dodają papryczki chili, cebula, sosy i chutney.

 

IZRAEL

fot. christopher.berry via Foter.com CC BY-NC-SA
fot. christopher.berry via Foter.com CC BY-NC-SA

 

Chociaż podobno wszystko zaczęło się w Egipcie, ale najbardziej sztuka podawania falafeli rozwinęła się w Izraelu. Te chrupiące kuleczki wyczarowuje się z ciecierzycy doprawionej kminem, kolendrą, papryką, czosnkiem, cebulą i mnóstwem świeżej pietruszki. Podawane są w cienkiej picie z dodatkiem sezamowego sosu oraz sałatki z pomidorów i ogórków. Poza tym całość można ubarwić hummusem, kiszonymi warzywami, fetą lub przeróżnymi, pikantnymi sosami.

 

JAMAJKA

fot. emilybean via Foter.com CC BY-NC-ND
fot. emilybean via Foter.com CC BY-NC-ND

 

Jerk chicken to kurczak marynowany w mieszance składającej się z lokalnych papryczek, ziela angielskiego, zielonej cebulki i świeżego imbiru. Najczęściej się go grilluje, lecz zachowując tradycję, to powinien być uwędzony na dymie z drzewa pimentowego czyli tego samego, które daje… ziele angielskie. Kurczak jerk jest aromatyczny, kruchy i wspaniale słodkawy.

 

KANADA

fot. vwcampin via Foter.com CC BY
fot. vwcampin via Foter.com CC BY

 

Wynalazcą miał być jeden ze znudzonych zwykłymi frytkami restauratorów z francuskiej prowincji Quebec. To przedziwne, uliczne danie składa się z frytek posypanych grudkami sera i zalanych gęstym sosem pieczeniowym.

 

MEKSYK

 

fot. Martintoy via Foter.com CC BY-NC
fot. Martintoy via Foter.com CC BY-NC

 

Na lokalnym targu prawdziwą quesadillę przede wszystkim robi się z tortilli kukurydzianej, nie zaś pszennej. Klasyczna zawiera tylko ser, ale można do niego dobrać inne, ciekawe składniki: ziemniaki, kiełbaski, kaktusa, fasolę czy różne rodzaje wolno gotowanego mięsa. Nie zapominajmy o ostrych papryczkach!

 

NIEMCY

fot. hoomygumb via Foter.com CC BY-NC-SA
fot. hoomygumb via Foter.com CC BY-NC-SA

 

Currywurst to obowiązkowa przekąska, nie tylko po nocnym szaleństwie w mieście. Składa się z pokrojonej na kawałki kiełbaski zalanej sosem pomidorowym i posypanej curry, a do tego podawane są frytki albo chleb. Zadziwiająco pyszne, doskonale pasuje do piwa.

 

PERU

fot. VV Nincic via Foter.com CC BY
fot. VV Nincic via Foter.com CC BY

 

Ceviche to potrawa z surowych, świeżych ryb zamarynowanych w sosie z cytrusów. Potem miesza się je z cebulą, chili, solą i pieprzem, a często z innymi składnikami, na przykład avocado, sałatą czy kukurydzą.

 

TAJLANDIA

fot. photoskate via Foter.com CC BY
fot. photoskate via Foter.com CC BY

 

Pad thai, ulubione danie z ulicy, to smażony makaron ryżowy z jajkiem, tofu, często z krewetkami, posypany na wierzchu solidną porcją pogniecionych orzeszków ziemnych. Dzięki dodatkom łączy w sobie słodki smak cukru palmowego, słony sosu rybnego i kwaśny pasty tamaryndowej.

 

WIETNAM

fot. mmmyoso via Foter.com CC BY-NC-ND
fot. mmmyoso via Foter.com CC BY-NC-ND

 

Klasyczna banh mi, podobno najlepszą kanapkę świata, robi się w mini bagietce, którą najpierw po europejsku smaruje się pasztetem i majonezem. Potem dochodzą azjatyckie składniki: grillowana wieprzowina, cienko krojony ogórek, kiszona rzepa i marchewka, dużo kolendry i sos chili.

Tagi: //

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *